- tierp.se
- Kommun och politik
- Ekonomi, budget och uppföljning
- Agenda 2030
- Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Kontakta kommunen
Telefontider | Må - fr 9.00-16.00 |
---|---|
Telefon | |
E-post | |
Besök | Centralgatan 7, Tierp |
Öppet | Må - fr 7.30-16.00 |
Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
Verka för varaktig, inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, full och produktiv sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla.
Kommunen stödjer utvecklingen av arbetstillfällen för alla grupper i samverkan med bland annat arbetsförmedlingen, näringslivet och sociala företag. Kommunen är också markägare, tillståndsgivare och kontrollmyndighet inom många områden som berör företag. Genom att sköta uppdraget objektivt, rättssäkert och professionellt skapar vi bästa förutsättningar för näringslivet att bedriva verksamheter och växa.
Kommunens utmaningar
- Fler invånare har fått ett arbete i kommunen, men det är fortsatt svårt för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden att få ett jobb.
- En ökande osäkerhet i konjunkturen med höga räntor, elpriser och inflation påverkar många av våra invånare och företag negativt.
Det här gör vi:
- Kommunens näringslivsenhet bedriver ett aktivt arbete med näringslivsråd, flertalet nätverk och kontinuerliga träffar och rådgivning för kommunens företag.
- Resultat från enkäter om lokalt företagsklimat visar på höga resultat, och att företagarna är nöjda med den service som kommunen erbjuder.
- Kommunen erbjuder stöd via nyföretagarcentrum till den som vill starta eget och ser ett ökat antal nystartade företag.
- Kommunen har i samverkan med Handelskammaren och Östhammars kommun startat ett Tillväxtkluster Norduppland. Partnerskapet ska arbeta för att stärka den långsiktiga kompetensförsörjningen och utvecklingen av Norduppland med bakgrund i de tillväxtplaner som är på gång inom den gröna omställningen.
- Arbete för att stärka besöksnäringen i kommunen fortgår bland annat genom appen Upplev Norduppland samt möjligheten att biosfärmärka sitt företag för att stärka sitt hållbarhetsarbete som besökare kan ta del av.
- Kommunens arbete med Idéburna offentliga partnerskap (IOP), Lokal överenskommelse (LÖK) med föreningslivet samt sociala företag har ökat intresset för att samverka och hjälpa människor långt från arbetsmarknaden och nya projekt samt samverkansformer är igång.
- Kommunen anpassar, när det är möjligt, upphandlingar för att möjliggöra för sociala företag att lämna anbud. Under året har två avtal tecknats som innebär att personer som står långt från arbetsmarknaden kommer att kunna vara delaktiga i leveransen.
- Kommunen som arbetsgivare arbetar för att förbättra arbetsvillkoren bland annat inom vård- och omsorgsverksamheten där fler ska få möjlighet att vidareutbilda sig, få önskad sysselsättningsgrad samt en bättre arbetsmiljö med mer hållbara scheman.
Lokala delmål
Kommunfullmäktige antar varje år lokala Agenda 2030 delmål i kommunens budget och flerårsplan som alla verksamheter ska arbeta mot. Att ett Agenda 2030 mål eller delmål bedöms uppnått betyder inte att kommunen är färdig med målet, utan det innebär att arbetet går åt rätt håll för att kommunen ska uppnå målen i sin helhet till år 2030.
Uppnådda
🟢 Minska andelen ungdomar som varken arbetar eller studerar.
🟢 Stödja utvecklingen av arbetstillfällen för alla grupper, även de som står långt ifrån arbetsmarknaden.
🟢 Verka för att bibehålla och öka antalet företag och stärka positiva attityder till entreprenörskap och företagande
🟢 Stärka framväxten av en hållbar turism som skapar arbetstillfällen och främjar lokal kultur och lokala produkter.
🟢 Verka för full sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för alla kvinnor och män, inklusive ungdomar och personer med funktionsnedsättning, samt lika lön för likvärdigt arbete.
Delvis uppnådda
🟡 Kommunens uppdrag som kontrollmyndighet, markägare och tillståndsgivare ska ske på ett rättssäkert, effektivt och professionellt sätt för att skapa förutsättningar för näringslivet att bedriva sin verksamhet och växa.
Nyckeltalsuppföljning
Trenden visar hur det går för målet i kommunen i stort, alltså för kommunen, invånarna och miljöerna tillsammans.
🟢 Antalet långtidsarbetslösa i kommunen
🟢 Andel förvärvsarbetande i kommunen
🟢 Tillväxt i kommunen (BRP)
🟡 Invånare 16-20 som varken arbetar eller studerar
Jämförelse av agendamål
Jämföraren i Kolada Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beskrivning av måluppfyllnad
🟢 = Vi ligger bra till för att uppfylla målet.
🟡 = Vi är på rätt väg för att uppfylla målet, men det går för långsamt.
🔴 = Ännu inga åtgärder eller utvecklingen går åt fel håll. Åtgärder krävs.