- tierp.se
- Kommun och politik
- Ekonomi, budget och uppföljning
- Agenda 2030
- Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald
Kontakta kommunen
Telefontider | Må - fr 9.00-16.00 |
---|---|
Telefon | |
E-post | |
Besök | Centralgatan 7, Tierp |
Öppet | Må - fr 7.30-16.00 |
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald
Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald.
Kommunen äger mycket mark och kan bestämma hur marken får användas. Vi är måna om den biologiska mångfalden och kan besluta när ett mark- eller vattenområde ska bli naturreservat för att värna om miljöns ekosystem och värdefulla naturmiljöer. När vi planerar och bygger nya områden planerar vi alltid in grönska och miljöer som värnar ekosystemen.
Kommunens utmaningar
- På länsnivå uppnås inget av miljömålen med bäring på målet. Länsstyrelsens bedömning är att länet fortsätter att förlora biologisk mångfald, statistik på kommunnivå saknas.
- Det görs många miljö- och naturvårdsinsatser i kommunen men det tar tid att vända utvecklingen i miljön och många aktörer påverkar.
Det här gör vi:
- Kommunens parker och naturområden förvaltas för att öka biologisk mångfald och värna ekosystemtjänster så långt som möjligt. Gräsmattor läggs om till ängsmark, den tätortsnära skogen sköts med hyggesfria metoder, naturvärdesinventeringar genomförs inför detaljplanering och värdefull natur undantas från exploatering eller kompenseras i närområdet.
- Vid exploatering av mark bevaras och kompletteras grönytor i högsta mån, alternativt kompenseras genom åtgärder i närområdet.
- Kommunen har antagit ett stort antal hållbarhetslöften inom tema biologisk mångfald som bedöms bidra till målet på sikt. Exempelvis att bevara och återskapa våtmarker eller öka biologisk mångfald i parker och grönområden.
- Kommunen arbetar löpande för att säkerställa att invasiva arter hanteras då de förekommer på kommunens mark och underlättar för privatpersoner att göra detsamma.
- Under 2023 genomfördes anläggandet av dagvattendamm i Örbyhus, ett område som bidrar till att utveckla naturvärden samtidigt som det lockar till utevistelse. Även vid Hjällsjön samt Ledskär har satsningar genomförts för att öka tillgängligheten för besökare.
- Information om våra natur- och kulturvärden sker kontinuerligt genom besökskartor, hemsida, sociala medier, virtuella guider med mera. Kultur- och fritidsverksamheten tillhandahåller information om Naturkartan som ökar kännedomen om tätortsnära friluftsliv för besökare.
- Sedan pandemin vistas fler kommuninvånare och besökare från andra kommuner i våra natur- och friluftsområden.
- Samtliga 18 förskolor är hållbarhetscertifierade enligt grön flagg.
Lokala delmål
Kommunfullmäktige antar varje år lokala Agenda 2030 delmål i kommunens budget och flerårsplan som alla verksamheter ska arbeta mot. Att ett Agenda 2030 mål eller delmål bedöms uppnått betyder inte att kommunen är färdig med målet, utan det innebär att arbetet går åt rätt håll för att kommunen ska uppnå målen i sin helhet till år 2030.
Uppnådda
🟢 Integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster vid planering, byggande och förvaltning i kommunens orter.
🟢 Bevara biologisk mångfald och säkerställ att värdefulla naturmiljöer får adekvat skydd och vårdas ur ett framtidsperspektiv.
🟢 Vidta åtgärder för att stärka ekosystemtjänster och motverka minskning av biologisk mångfald och spridning av invasiva arter på kommunägd mark.
🟢 Informera om natur- och kulturvärden i tätortsnära miljöer för att öka medvetenheten hos kommuninvånare och besökare.
Delvis uppnådda
🟡 Förvalta och tillgängligöra kommunens grön- och naturområden så att de både utvecklar höga naturvärden och lockar till utevistelse.
Nyckeltalsuppföljning
Trenden visar hur det går för målet i kommunen i stort, alltså för kommunen, invånarna och miljöerna tillsammans.
🟢 Skyddad natur inlandsvatten
🟡 Skyddad natur land
🟡 Ekologiskt brukad åkermark
Jämförelse av agendamål
Jämföraren i Kolada Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beskrivning av måluppfyllnad
🟢 = Vi ligger bra till för att uppfylla målet.
🟡 = Vi är på rätt väg för att uppfylla målet, men det går för långsamt.
🔴 = Ännu inga åtgärder eller utvecklingen går åt fel håll. Åtgärder krävs.