- tierp.se
- Kommun och politik
- Ekonomi, budget och uppföljning
- Agenda 2030
- Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap
Kontakta kommunen
Telefontider | Må - fr 9.00-16.00 |
---|---|
Telefon | |
E-post | |
Besök | Centralgatan 7, Tierp |
Öppet | Må - fr 7.30-16.00 |
Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap
Världen är idag mer sammankopplad än någonsin tidigare och hållbarhetsmålen kan bara förverkligas genom samarbete. Genomförandet av målen kräver global solidaritet, kapacitetsutveckling och mobilisering av ekonomiska resurser för att säkerställa att inget land eller någon grupp lämnas utanför i utvecklingen.
Kommunen kan verka för mer samverkan, partnerskap och utbyten med andra aktörer såsom föreningsliv, näringsliv, universitet liksom andra kommuner och länder. Att få alla aktörer att dra åt samma håll är av högst vikt för att nå Agenda-målen till år 2030.
Kommunens utmaningar
- För att lyckas med att nå Agenda 2030 krävs mer samverkan med näringslivet, civilsamhället, universitet och högskola, medborgare med flera.
Det här gör vi:
- Kommunens verksamheter har en omfattande samverkan med såväl näringsliv, civilsamhälle som andra kommuner, regionen, universitet och högskola med flera. Inom flera verksamheter har samverkan nu ökat igen efter pandemin och samverkan har effektiviserats då många möten nu kan ske digitalt
- Kommunens samverkan med civilsamhället har stärkts. Ett föreningsråd har startats och den lokala överenskommelsen mellan kommun och civilsamhälle har antagits och många föreningar har anslutit sig.
- Inom näringslivsenheten sker kontinuerlig dialog med föreningar, företag och organisationer för att driva utvecklingen tillsammans och öka delaktigheten, bland annat genom partnerskapet Tillväxtklustret Norduppland.
- Inom vård- och omsorgsverksamheten sker mycket samverkan med region Uppsala inom olika projekt som vård i hemmet, effektiv och nära vård, samt ett projekt om samsjuklighet som genomförs tillsammans med Akademiska sjukhuset.
- Upphandlingsenheten verkar för att tillsammans med verksamheterna ställa höga hållbarhetskrav där så är möjligt. Bland annat vad gäller upphandling av möbler, där återbruk och rekonditionering snarare än nyköp premieras. I den IT-upphandling som genomförts har återtag av datorer för maximal livslängd och återvinning legat i fokus. Fler avtal har också tecknats där personer som står långt från arbetsmarknaden kommer att kunna vara delaktiga i leveransen.
Lokala delmål
Kommunfullmäktige antar varje år lokala Agenda 2030 delmål i kommunens budget och flerårsplan som alla verksamheter ska arbeta mot. Att ett Agenda 2030 mål eller delmål bedöms uppnått betyder inte att kommunen är färdig med målet, utan det innebär att arbetet går åt rätt håll för att kommunen ska uppnå målen i sin helhet till år 2030.
Uppnådda
🟢 Kommunens samverkan och partnerskap med andra kommuner, Region Uppsala, företag och civilsamhälle ska öka.
Delvis uppnådda
🟡 Kommunens upphandlingar ska genomföras på ett sätt som bidrar positivt till Agenda 2030 även utanför kommunens gränser
Nyckeltalsuppföljning
Trenden visar hur det går för målet i kommunen i stort, alltså för kommunen, invånarna och miljöerna tillsammans.
Jämförelse av agendamål
Jämföraren i Kolada Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beskrivning av måluppfyllnad
🟢 = Vi ligger bra till för att uppfylla målet.
🟡 = Vi är på rätt väg för att uppfylla målet, men det går för långsamt.
🔴 = Ännu inga åtgärder eller utvecklingen går åt fel håll. Åtgärder krävs.