Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Örbyhus slott

Under 1500-talet ägdes slottet av Vasaätten och blev ett riksfäste i norra Uppland. Det var här som den berömda historien om den förgiftade ärtsoppan ägde rum. Den avsatte kungen, Erik XIV, dödades genom arsenikförgiftning av sin halvbror Johan år 1577.

Information och visningar

Besök Örbyhus slotts hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att hitta mer information och för att boka visningar.

Upptäck slottet och de vackra omgivningarna

Vandra runt i slottsparken och njut av den vackra miljön och de fascinerande byggnaderna. Här kan du bland annat skåda den praktfulla ek som Gustav Vasa sägs ha planterat i mitten av 1500-talet. Passa gärna på att äta picknick på gräsmattorna vid Vendelsjön.

Inne på slottsområdet finns en ateljé där konstnärer ställer ut sina verk och alstren finns till försäljning. Här finns även en handelsträdgård med ekologisk odling.

Under nästan hela sommarhalvåret kan man gå guidade turer i Erik XIV:s fängelse, slottsparken och vagnsmuseet.

Örbyhus Golfbana

I slottsmiljön ingår numera även en 18-håls golfbana. Golfklubbens klubblokal var tidigare slottets ladugård, byggd 1876. Den hungrige kan här besöka Restaurang Erik XIV och den kaffesugne kan ta sig till Café Bagarstugan sommartid.

Örbyhus Golfklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sommarkonserter

Sommartid arrangerar föreningen Musik vid Örbyhus slott en serie med uppskattade konserter i det vackra Orangeriet beläget i slottsparken.

Örbyhus slott ligger vackert beläget vid Vendelsjön, omgivet av en lummig park. Godset har anor redan från mitten av 1300-talet, men dess betydelsefulla period började omkring hundra år senare då Johan Kristensson Vasa lät befästa gården genom det starka kärntorn av sten som än idag utgör slottets kärna. Gustav Vasa gjorde under 1500-talet om slottet till ett riksfäste med vallar, gravar och en hög stenmur. Som ett komplement till tornet uppfördes även Gråmuren, med bl.a. fängelsehålor inuti.

År 1645 förvärvade Gustav Carlsson-Banér godset och lät bygga om det till ett barockpalats i stormaktstidens anda. Slottet omges idag av en stor parkanläggning med orangeri, alléer, arbetarbostäder, vagnshus m.m.