Bygg- och anläggningsprogrammet

Manlig byggnadsarbetare på lyftkran.

För dig som vill bli snickare, murare eller betongarbetare.

Är du händig och nyfiken på hur det är att arbeta med byggprojekt?
Vill du ha ett varierat arbete och en framtid inom byggbranschen? Då är Bygg- och anläggningsprogrammet något för dig!

Inriktning: Husbyggnad

Inriktningen ger kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation. På Högbergsskolan kan du välja mellan att fördjupa dig i träarbete eller betongarbete.

Träarbete

Träarbetare passar dig som vill arbeta med alla typer av snickeriarbeten. Du får lära dig att bygga träkonstruktioner, isolera, montera ytterpaneler, dörrar och skåpinredning. Du får kunskap i hur man bygger träformar för betonggjutning.

Betongarbete

Är du intresserad av att arbeta med armering och gjutning av betongkonstruktioner så väljer du att fördjupa dig inom betongarbete. Då lär du dig också att armera, mura och gjuta golv och väggar.

APL (arbetsplatsförlagt lärande)

Under utbildningen får du även minst 15 veckors APL där du får pröva på och utvärdera de arbetsmetoder som du har lärt dig samtidigt som du har möjlighet att knyta viktiga kontakter inför din framtid. I årskurs 3 har du APL tre dagar i veckan.

Högbergsskolan samarbetar med Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN) som arbetar för att det inom byggbranschen ska finnas välutbildade och kompetenta yrkesarbetare. Läs mer om skolans certifieringar. Länk till annan webbplats.

Bygg- och anläggningsprogrammet är en yrkesförberedande utbildning. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan gå ut i arbetslivet. Från och med hösten 2023 ingår även grundläggande högskolebehörighet.

Treårsplan Bygg- och anläggningsprogrammet