El- och energiprogrammet

För dig som vill bli elektriker eller arbeta med data-kommunikation och IT-teknik.

Är du intresserad av av el och installation? Gillar du IT-teknik och datakommunikation? Vill du arbeta med projektledning? Då är El- och energiprogrammet något för dig!

På Högbergsskolan kan du studera inriktningen elteknik där du själv väljer en stor del av de kurser som ska ingå i din utbildning.

Elteknik

Är det elektriker du vill bli väljer du helt enkelt inriktningen elteknik. Då får du nämligen en gedigen kompetens inom elområdet. Efter utbildningen kan du arbeta som installationselektriker eller med reparationsarbeten. Elektrikerna har en stark branschorganisation (ECY) som håller sitt vakande öga över utbildningen och efter avslutad studiegång och lärlingstid utfärda ett yrkescertifikat. Elektrikerna tillhör en gammal och arbetssäker bransch. Arbete kommer alltid att finnas inom yrkesområdet.

Entreprenörskap

I kursen Entreprenörskap får du chansen att arbeta fram egna företagsidéer med Ung Företagsamhet. Du får hjälp med att utveckla din kreativa sida och möjligheter att kunna starta och driva eget företag. 

Apl (praktik)

Under utbildningen får du även minst 15 veckors apl där du får pröva på och utvärdera de arbetsmetoder som du har lärt dig samtidigt som du har möjlighet att knyta viktiga kontakter inför din framtid. I åk 3 har du praktik tre dagar i veckan.

Högskolebehörighet

Efter utbildningen kan du gå direkt ut i arbetslivet om du vill jobba som elektriker. Högbergsskolan ger dig dessutom möjlighet att läsa kurser som ger dig högskolebehörighet för vidare studier mot exempelvis IT-tekniker.

El- och energiprogrammet, broschyr för utskriftPDF (pdf, 511 kB)

Högbergsskolan är anslutna till ETG collegelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Det innebär att om du klarar de teoretiska och praktiska tester som ETG har under din gymnasietid/utbildningstid, blir du fortare behörig installationstekniker efter gymnasiet.

Gymnasiegemensamma kurser

Engelska 5

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Programgemensamma kurser

Datorteknik 1a

Elektromekanik

Energiteknik 1

Mekatronik 1

Individuellt val och kurser med särskild inriktning

Individuellt val: 200 poäng valfria kurser

Kurser med inriktning elteknik:

Elinstallationer

Elkraftteknik

Kommunikationsnät 1

Praktisk ellära

Exempel på kurser inom programfördjupningen:

Ellära 1 & 2

Elmotorstyrning

Entreprenörskap

Mät- och reglerteknik