Ekonomiprogrammet

För dig som vill starta eget, bli civilekonom,
jurist, mäklare eller marknadsförare.

Tycker du att det verkar spännande med eget företag? Vill du utveckla din egen företagsamhet och samtidigt få kunskaper inom juridik? Då är ekonomiprogrammet något för dig!

Ekonomi

På Högbergsskolan erbjuder vi inriktningen ekonomi. Här läser du bland annat entreprenörskap som tillsammans med företagsekonomin lär dig att starta och driva företag samt andra verksamheter. Under sista läsåret får du möjlighet att pröva företagande genom Ung Företagsamhet där du får driva ett riktigt företag. Du får dessutom kunskaper om hur ledarskap och samarbete mellan människor fungerar.

Juridik

På Högbergsskolan har du även möjlighet att läsa hela inriktningen juridik inom programfördjupning och individuella val. Vi lägger mycket tid på att diskutera och studera verkliga rättsfall. Du får kunskaper om lag och rätt gällande ekonomi och företagande. Du får också grundläggande kunskaper om kriminologi.

Ung företagsamhet

På ekonomiprogrammet har vi ett nära samarbete med Ung Företagsamhet, Länk till annan webbplats. som besöker oss regelbundet under året.

Språk

Ekonomin är alltmer global och i en globaliserad värld är det viktigt med språkkunskaper. På Högbergsskolan erbjuder vi de moderna språken tyska, spanska, italienska, franska och arabiska.

Högskolebehörighet

Ekonomiprogrammet ger dig högskolebehörighet för vidare studier. Några populära studievägar för våra elever är exempelvis juridik, ekonomi eller mäklare.

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Engelska 6

Historia 1b

Idrott och hälsa 1

Matematik 1b

Matematik 2b

Naturkunskap 1b

Religion 1

Samhällskunskap 1b

Samhällskunskap 2

Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1

Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2

Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3

Programgemensamma ämnen

Företagsekonomi 1

Morderna språk

Privatjuridik

Psykologi 1

Individuellt val och kurser med särskild inriktning

Individuellt val: 200 poäng valfria kurser

Kurser med inriktning ekonomi:

Entreprenörskap och företagande

Företagsekonomi 2

Matematik 3b

Exempel på kurser inom programfördjupningen:

Internationell ekonomi

Marknadsföring

Rätten och samhället