Samhällsvetenskapsprogrammet

Två unga studenter.

För dig som är intresserad av samhällsfrågor, politik och kultur!

Är du nyfiken på vårt samhälle och människorna som lever i det? Vill du lära dig om hur du kan påverka samhället, tillämpa ett vetenskapligt arbetssätt, få en bred allmänbildning och förbereda dig för fortsatta studier? Då är Samhällsvetenskapsprogrammet något för dig!

På Högbergsskolan erbjuder vi inriktningen beteendevetenskap. Utöver kurserna i beteendevetenskap erbjuder vi också samtliga kurser inom den samhällsvetenskapliga inriktningen, dvs geografi och allmänbildande fördjupningskurser inom historia, religion och filosofi.

Beteendevetenskap

Beteendevetenskap handlar om hur samhället formar oss människor och hur vi människor formar samhället i olika sammanhang. Inriktningen ska också ge kunskaper i kommunikation, lärande och ledarskap. Du får även lära dig samhällsvetenskapliga sätt att arbeta.

Du som läser denna inriktning får fördjupa din förståelse av människors handlande både som individer och i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv. Det innebär att du förutom att läsa fördjupningskurser i psykologi och samhällskunskap även läser kurser i ledarskap och organisation, pedagogik och sociologi.

Språk

I en globaliserad värld är språkkunskaper viktiga. På Högbergsskolan kan du läsa franska, italienska, spanska eller tyska.

Högskolebehörighet

Samhällsvetenskapliga programmet ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter examen kommer du att vara väl förberedd för fortsatta studier på universitet och högskola.

Högbergsskolan ger dig dessutom möjlighet att läsa kurser som ger dig högskolebehörighet för vidare studier mot exempelvis polis, psykolog, journalist, advokat, lärare eller sjuksköterska.

FN-Certifierad skola

Högbergsskolan är en FN-certifierad skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. . På Samhällsvetenskapsprogrammet genomsyras stora delar av undervisningen av ett internationellt perspektiv, med fokus på globala frågor och mänskliga rättigheter. Många av våra elever är engagerade i skolans elev-FN-förening.

Gymnasiegemensamma ämnen

Engelska 5

Engelska 6

Historia 1b

Idrott och hälsa 1

Matematik 1b

Matematik 2b

Naturkunskap 1b

Religion 1

Samhällskunskap 1b

Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1

Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2

Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3

Programgemensamma ämnen

Filosofi 1

Moderna språk

Psykologi 1

Individuellt val och kurser med särskild inriktning

Individuellt val: 200 poäng valfria kurser

Kurser med inriktning beteendevetenskap:

Kommunikation

Ledarskap och organisation

Psykologi 2a

Samhällskunskap 2

Sociologi

Exempel på kurser inom programfördjupningen:

Filosofi 2

Historia 2a

Religion 2