Fordons- och transportprogrammet

För dig som vill bli bilmekaniker, fordonstekniker, yrkesförare eller skogsarbetare.

Är du intresserad av modern teknik och miljö? Gillar du kundkontakt och har en känsla för kvalitet? Då är Fordons- och transportprogrammet något för dig!

På Högbergsskolan kan du välja mellan inriktningarna personbil, lastbils- och maskinteknik samt transportteknik. Gemensamt för alla inriktningarna är att du får en bred teknisk teori och praktik under utbildningen.

Personbil

Inriktning personbil passar dig som vill bli bilmekaniker och jobba med service, underhåll och reparationer av personbilar.

Lastbils- och maskinteknik

Vill du jobba med lastbilar, jordbruksmaskiner och entreprenad- och skogsmaskiner väljer du inriktningen lastbils- och maskinteknik. Arbetet ställer stora krav på kunskaper om maskinens funktioner och uppbyggnad och rör allt från småfel till stora reparationer. År två och tre bedrivs utbildningen som gymnasial lärling.

Transportteknik

Är du intresserad av att arbeta inom transportsektorn som yrkesförare söker du till transportteknik. Det är en bransch där trafiksäkerhets-, kvalitets- och miljökrav går hand i hand med ett ökat ekonomiskt tänkande.

Praktik

Under utbildningen får du även minst 15 veckors praktik där du får pröva på och utvärdera de arbetsmetoder som du har lärt dig samtidigt som du har möjlighet att knyta viktiga kontakter inför din framtid.

Körkort

För dig som går fordons- och transportprogrammet krävs körkort för majoriteten av de yrken du utbildar dig till. Det är viktigt att du tar ditt körkort så fort som möjligt. Högbergsskolan hjälper dig på traven och står för 10 st teorilektioner och 10 st körlektioner. För mer information gå till sidan körkort.

Högskolebehörighet

Efter utbildningen kan du gå direkt ut i arbetslivet om du vill jobba som bilmekaniker, maskintekniker eller yrkesförare. Högbergsskolan ger dig dessutom möjlighet att läsa kurser som ger dig högskolebehörighet för vidare studier på högskola och universitet.

Fordons- och transportprogrammet, broschyr för utskriftPDF (pdf, 605 kB)

Gymnasiegemensamma kurser

Engelska 5

Historia 1a1

Idrott och hälsa 1

Matematik 1a

Naturkunskap 1a1

Religionskunskap 1

Samhällskunskap 1a1

Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Programgemensamma kurser

Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden

Fordonsteknik – introduktion

Individuellt val och kurser med särskild inriktning

Individuellt val: 200 poäng valfria kurser

Kurser med inriktning lastbil och mobila maskiner:

Maskin- och lastbilsteknik – introduktion

Reparation av lastbilar och mobila maskiner

Kurser med inriktning personbil:

Personbilsteknik – introduktion

Reparation av personbilar och lätta transportfordon

Kurser med inriktning transport:

Yrkestrafik 1a

Yrkestrafik 1b

Exempel på kurser inom programfördjupningen:

Bromsar, kaross och chassi

Godstrafik

Mobil hydralik