Fordons- och transportprogrammet

Närbild på hand som kollar trycket i ett bildäck.

För dig som vill bli fordonstekniker eller yrkesförare.

Är du praktiskt intresserad och gillar motorer och bilar? Är du intresserad av modern teknik och gillar du kundkontakt och har en känsla för kvalitet? Då är Fordons- och transportprogrammet något för dig!

På Högbergsskolan erbjuder vi inriktningarna personbil och transport. Första läsåret läser alla elever som går fordon- och transportprogrammet tillsammans och läser då grundläggande kurser inom fordonsteknik. Inför läsår två väljer du vilken inriktning du önskar gå. Blir det fler sökande än det finns platser avgör betygen från årskurs 1. Gemensamt för båda inriktningarna är att du får en bred kunskap både teoretiskt och praktiskt.

Inriktning: Personbil

Inriktning personbil passar dig som vill bli bilmekaniker och jobba med service, underhåll och reparationer av personbilar.

Utbildningen varvar teori och praktik i en välutrustad verkstadshall.

Inriktning: Transport

Är du intresserad av att arbeta inom transportsektorn som yrkesförare söker du transport. Det är en bransch där trafiksäkerhets-, kvalitets- och miljökrav går hand i hand med ett ökat ekonomiskt tänkande.

APL (arbetsplatsförlagt lärande)

Under utbildningen får du även minst 15 veckors APL där du får pröva på och utvärdera de arbetsmetoder som du har lärt dig samtidigt som du har möjlighet att knyta viktiga kontakter inför din framtid.

Läser du inriktning personbil har du APL tre dagar i veckan i årskurs 3 och läser du inriktning transport har du längre perioder av APL i årskurs 3.

Fordon- och transportprogrammet är en yrkesförberedande utbildning. Det innebär att du direkt efter avslutad utbildning kan gå ut i arbetslivet. Från och med hösten 2023 ingår även grundläggande högskolebehörighet.

Treårsplan Fordons-och transportprogrammet