Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Kulturhuset Möbeln

Husfasad av rost, glas och tegel.

Foto: Josef Abliz

Ett hus för kreativa möten mellan människor centralt i Tierp. Musik, teater, aktiviteter – allt under ett tak. Här finns bibliotek, boulehall, fritidsgård, konsthall, kulturskola och mötesrum.

Kom och var med på våra evenemang! Pyssla, lyssna på sagostunder och var med på filosoficaféer.

Besök kulturhusetmobeln.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hitta hit! Kulturhuset Möbeln - mitt emot stationshuset i Tierp och 100 steg från perrongen. Grevegatan 19-21, Tierplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nytt ute, nytt inne

Ett konstverk med Tierps gatulock,
som liknar fingeravtryck? En fasad som rostar och en ny konsthall? Upptäck Kulturhuset Möbeln både ute och inne!

Delta eller bara vara?

Håll utkik efter föreläsningar, familjelördagar och prova på-aktiviteter, eller kom bara förbi för en kopp kaffe i det nya caféet.

Ett hus för alla

Länsdans och hiphop för funktions­nedsatta, gott om ungdomsaktiviteter och teater för både barn och vuxna – premiärveckan är till för alla.
Kolla allt som händer för hela familjen i det nya kulturhuset i Tierp!

Interaktiv start

Konstfilmen Her self – a Portrait startar när du kommer fram, men vad händer sen? Är det du eller skådespelaren som blir blyg? Vid installationen Player Piano kan du skapa och dela egen musik, inspirerad av en samling med över sexhundra lokala klaverinstrument.

Program lördag 26/10–fredag 1/11

Lördag 26 oktober Tema: konst

Föreställning: Lilla spöket Laban
Players piano
Konstverk
Utställning Silent revolution av Maria Friberg

10–10.15 Silverstar orchestra Kulturskolan spelar, foajén.

10.30–11.30 Familjelördag: Lilla Spöket Laban Ensemblesal 1
Välkommen till slottet Gomorronsol! I slottets källare bor Lilla Spöket Laban med sin familj. ”Så skönt det ska bli när Laban växer upp och kan spöka istället för mig”, säger pappa spöke. Men Laban är mörkrädd. Han vill inte vara ett hemskt och farligt spöke. Boka plats: biblioteket.tierp@tierp.se eller 0293-21 82 60.

11.30–12 Grease Kulturskolan uppträder, Stora scenen.

11–16 Player Piano, interaktiv installation av Ricardo Atienza och Pavel Matveyev Ensemblesal 2
Kom och utforska dina musik-skills! Installationen Player Piano ger möjlighet att skapa, dela och njuta av musik tillsammans! Ljudkonstnärerna Ricardo Atienza och Pavel Matveyev har skapat en ny, interaktiv miljö som är inspirerad av en samling på över 600 svenska klaverinstrument i Klaverens hus, Lövstabruk. Player Piano ger dig möjlighet att skapa musik på några av instrumenten!

Genomförs med stöd av Konstnärsnämnden, Tierps kommun, Konstfack och Klaverens Hus.

12.45 Tierps Låtverkstad spelar i foajén.

13 Avtäckning av Christian Anderssons verk 4+1 utomhus, nära entrén.

14 Vernissage Silent Revolution av Maria Friberg Konsthallen
Vår värld kan verka farlig och människans framfart förödande. Vi lever i en tid där vi står inför många utmaningar och sociala orättvisor samtidigt som klimatförändringarna hänger över oss som ett stort mörkt moln. Vem ska vi vända oss till för att få stöd och hjälp när världens ledare inte verkar ha förmågan eller viljan att skapa en förändring?

I utställningen Silent Revolution utforskar Maria Friberg styrkan i det passiva. Ibland är att inte göra något det bästa sättet att nå förändring – att inte köpa, inte flyga och inte delta i andras strider. Det är en ny rörelse och ut ur det gamla växer något nytt upp.

14.30–15 Grease Kulturskolan uppträder, Stora scenen.

Tips! Utställning: Tierps Konstförening 30 år, konstväggen, foajén.
Utställningen visar ett urval av affischer från utställningar med måleri, keramik, skulptur och foto samt konstverk i trä, textil och metall. Visas 26 oktober–23 november. Arrangör: Tierps konstförening.

Lördag 26/10

Familjelördag: Lilla spöket Laban
kl 10.30–11.30 • från ca 4 år
Plats: Stora scenen

Välkommen till slottet Gomorronsol! I slottets källare bor Lilla spöket Laban med sin familj. ”Så skönt det ska bli när Laban växer upp och kan spöka istället för mig”, säger pappa spöke. Men Laban är mörkrädd. Han vill inte vara ett hemskt och farligt spöke.

En spännande och lekfull teaterföreställning som bygger på Inger och Lasse Sandbergs kända barnböcker om Lilla spöket Laban. Om att vara rädd, om behovet av trygghet och om att få vara den man är.

Spelas av Teater DaCapo.

Boka plats: biblioteket.tierp@tierp.se eller 0293-21 82 60

Lilla Spöket Laban. Foto: Catarina Westerlund

Lördag 26/10

Utställning: Silent Revolution
Maria Friberg
Vernissage kl 14–16

Utställningsperiod: 26/10–15/12
Plats: Konsthallen

Vår värld kan verka farlig och människans framfart förödande. Vi lever i en tid där vi står inför många utmaningar och sociala orättvisor samtidigt som klimatförändringarna hänger över oss som ett stort mörkt moln. Vem ska vi vända oss till för att få stöd och hjälp när världens ledare inte verkar ha förmågan eller viljan att skapa en förändring?

Ung och diagnostiserad med asperger kanske Greta Thunberg inte var den person som tippades bli talesperson för en hel generation, men hon har visat oss att man inte behöver vara en översittare för att vara en ledare. Hon har lyckats inspirera miljontals människor till att ta klimatfrågan på allvar. Inte på det vanliga sättet, genom att vara högljudd och ha mycket makt, utan genom en stilla strejk. Och i det tysta har det skapats en revolution.

I utställningen Silent Revolution utforskar Maria Friberg styrkan i det passiva. När världen vill överösa barn och unga med materiella ting och idéer om förbrukning skapas också en inre motståndskraft. I den unga generationen hittar Maria Friberg en nyfunnen inre styrka, bortom konsumtion och tom underhållning. Omhuldad av plast eller digitala flöden kan människan dränkas i sin egen negativa effekt på naturen. Men där kan också skapas en plats för vila och hopp, där nya ideal och idéer kan växa.

Ibland är att inte göra något det bästa sättet att nå förändring – att inte köpa, inte flyga och inte delta i andras strider. Det är en ny rörelse och ut ur det gamla växer något nytt upp.

Silent Revolution, 2019, Maria Friberg, porslinsskulptur. Foto: Tierps kommun

Söndag 27/10

Konsert: Presidentens Katt
kl 10–10.35
Plats: Stora scenen

Miska, Presidentens Katt, ger en fartfylld konsert med finska och svenska låtar. Inte en fot kommer att kunna vara stilla! Dessutom kan han trolla fram ballongfigurer, så alla barn får med sig en speciell ballong!

Konsertti: Presidentin Kissa
Miska, Presidentin Kissa antaa vauhdikkaan konsertin jossa on suomalaisia ja ruotsalaisia lauluja. Ei yksikään jalka voi olla paikallaan! Ja hän osaa myö taikoa mahtavia ilmapalloja ja jokainen lapsi saa oman erityisen pallon mukaansa!

Presidentens Katt/Presidentin Kissa. Foto: Skopix, Seppo Kolehmainen

Söndag 27/10

Föreställning: Andu Räppäri
kl 11.15–11.45 • från 3 år
Plats: Teatern

När Andu besöker sin första riktiga konsert någonsin blir han själv inspirerad att bli en rap-stjärna. Tillsammans med bästa kompisen Robin börjar pojkarna sin resa där man måste fixa en cool stil, lära sig att rimma när man skriver texter och allt annat som hör till.

Jesse Piisinen turnerar med barnföreställningen "Andu Räppäri". Barnen i publiken blir snabbt delaktiga när man måste lösa problem och får bidra med egna idéer. Som avslutning sjunger Jesse en av Andus låtar för barnen som då så klart får dansa med till live-musik.

Esitys: Andu Räppäri
Kun Andu käy eka kerran aivan oikeassa konsertissa päättää hän että hänestä tulee rap-tähti. Yhdessä parhaan kaverinsa, Robinin, kanssa alkaa poikien matka jonka tarkoituksena on hankkia makee tyyli, oppia riimittämään tekstejä kirjoitettaessa sekä kaikkea muuta mitä kuuluu räppärin tyyliin.

Jesse Piisinen kiertää lapsiesityksen ”Andu Räppäri” kanssa. Osallistujat saavat nopeasti huomata olevansa mukana esityksessä ratkomassa ongelmia ja jakamalla omia neuvojaan. Lopuksi saavat kaikki tanssia live-musiikin tahdissa kun Jesse soittaa yhden Andun kappaleista.

Illustration: Michela Piisinen

Måndag 28/10

Workshop: Uppsala Loves Hiphop
kl 10–11 (för funktionsnedsatta)
kl 13–14.30 (för ungdomar)
Plats: Stora scenen

Programmet inleds med ett dansnummer som tar deltagarna på en resa genom hiphopens historia. Sedan blir det en dansworkshop!

Streetdance är en konstform där individen får ta plats, uttrycka sig och kommunicera med andra. Uppsala Loves Hiphop är en dansorganisation som drivs av Mateja Kovačević och Catarina Zarazua. Tillsammans har de skapat en plattform för streetdance i Uppsala, uppträtt och gett workshoppar, både i Sverige och internationellt.

De blev utsedda till årets kreativaste Uppsalabor 2017.

Arrangör: Region Uppsala

Mateja Kovačević och Catarina Zarazua, Uppsala Loves Hiphop. Foto: Vicci Lidback

Tisdag 29/10

Föredrag: Näthat och propaganda
kl 11.30–13

Plats: Stora scenen

Vilken roll spelar näthat, desinformation och propaganda för det demokratiska samtalet och vad kan vi göra åt det?

Lunchföredrag av Henrik Selin, huvudsekreterare för regeringens nationella satsning på medie- och informationskunnighet (MIK).

Arrangör: Uppsala Läns Bildningsförbund (ULB)

Foto: Mostphotos/Madelen

Onsdag 30/10

Workshop: musikvideo
kl 13–16.30
Plats: Teaterlokalen

Bli inspirerad och prova på! En musikvideo-workshop med regissören Micke "Mikeadelica" Gustafsson. Micke har regisserat över 400 musikvideos genom åren – bland annat till Måns Zelmerlöw, Ola Salo och Anastacia. Dessutom har han vunnit många fina priser.

www.mikeadelica360.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (HA TEXTEN "Mikeadelicas webbsida" SOM TEXT ISTÄLLET FÖR WEBBADRESSEN)

Micke "Mikeadelica" Gustafsson. Foto: Joanna Pelirocha

Torsdag 31/10

Bokmässa
kl 15–16
Plats: Foajén

Kom och träffa författare och illustratörer med anknytning till Tierps kommun! Mingel, presentationer och boksignering.

Medverkande: Margareta Nordqvist, Anneli Wiberg, Aline Lilja Gladh, Ann-Marie Wikander, Mirelle Eriksson, Ulrika Hoffner och Regina Birkehorn.

Margareta Nordqvist. Foto: Leif Högström

Torsdag 31/10

Författarsamtal: Martin Schibbye
kl 18–19.30
Plats: Stora scenen

Journalisten Martin Schibbye, Augustnominerad för boken 438 dagar, berättar om sin senaste bok Jakten på Dawit.

Martin, som själv satt fängslad i Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa, har lyckats ta sig in i grannlandet Eritrea och träffat de män som har nyckeln till den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks cell.

En del av Litteraturkarusellen.

Boka plats: biblioteket.tierp@tierp.se eller 0293-21 82 60.

Arrangör: Ett samarbete mellan Regionbibliotek Uppsala och Tierps kommun.

Martin Schibbye. Foto: Rikard Westman

Fredag 1/11

Carl-Einar Häckner: En isbjörnssaga
kl 19–21.30 (inkl 20 min paus)
Plats: Stora scenen

Som en grande finale av Kulturhuset Möbelns premiärvisning ges en föreställning av trollkarlen och artisten Carl-Einar Häckner.

Med egen musik, monologer och "kvalificerat nonsens" skapar Carl-Einar vad han kallar "en isbjörnssaga för att hålla värmen".

– Jag vill undersöka det som är det viktigaste, det finaste, det som gör oss till människor. Om att bli rånad på en bit av sitt liv. Om våra svarta hål. Om skrattet som ventil i en egen komedi för att släppa fram artisten", säger Carl-Einar.

Biljetter
Köp biljetter av Tierps Riksteaterförening på riksteatern.selänk till annan webbplats eller på plats.

Pris: 250 kr vid förköp eller 300 kr i dörren. Barn upp till 18 år: 150 kr.

Arrangör: Tierps Riksteaterförening i samarbete med Tierps kommun och Region Uppsala.

Carl-Einar Häckner. Foto: Peter Eriksson

Her Self

Föredrag 6 november:
Det goda brödet – kultur-spannmåls roll i jordbruket

6 november 2019 kl 18.00-19.30, Kulturhuset Möbeln i Tierp

Kan svenska kultursorter av spannmål bidra till en mer hållbar produktion i jordbruket?

Karin Gerhardt från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) berättar om gamla spannmålssorters brödegenskaper och möjligheter i fråga om miljö, klimat och människors hälsa och väl mående.

Smakprov på surdegsbröd!

Boka plats: biblioteket.tierp@tierp.se eller 0293-21 82 60.

Bingo på baden

Föredrag 7 november: Heraldik för alla

7 november 2019 kl 18.00-19.00, Kulturhuset Möbeln i Tierp

OBS – NY TID! Henric Åsklund, ordförande i Svenska heraldiska föreningen, förklarar regler och terminologi, berättar om olika typer av vapen och hur heraldiken används vid släktforskning.

Heraldik är läran om märken som kallas vapen och deras historia samt regelverket för hur de utformas och används. En vapensköld är central för att göra ett vapen heraldiskt.

Boka plats: biblioteket.tierp@tierp.se eller 0293-21 82 60.

Ett samarrangemang mellan Svenska Heraldiska Föreningen och Tierps kommun.

Familjelördag 9 november: småsånger med ako

9 november 2019 kl 10.30-11.30, Kulturhuset Möbeln i Tierp

Glada och svängiga låtar med rörelser och engagemang med Anna-Karin "ako" Nytell Oldeberg. För hela familjen.

Boka plats: biblioteket.tierp@tierp.se eller 0293-21 82 60.

Foto: Sture Ekendahl

#möbleratierp

Under tiden Möbeln omvandlats till kulturhus har det funnits mer att titta på än bara en byggarbetsplats, under hashtagen #möbleratierp. Konstprojektet #möbleratierp har bestått av temporära installationer som för tankarna till ett förlängt vardagsrum.