Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Modersmålsundervisning

Elever har möjlighet att få modersmålsundervisning. För att du ska få undervisning i modersmålet ska familjen aktivt tala språket hemma. Det kravet gäller inte för minoritetsspråken finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch.

Modersmålsundervisning i finska

Tierps kommun är förvaltningsområde för finska språket, och har därmed ett särskilt ansvar för att värna om det finska språkets ställning. Det innebär bland annat att barn upp till tredje generationens finländare har rätt att få modersmålsundervisning i finska, även om man inte pratar finska i hemmet.

Modersmålsundervisning i finska

Modersmålsundervisning i minoritetsspråk utom finska

Judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar är nationella minoriteter i Sverige. Elever som själva anser sig tillhöra någon av de nationella minoriteterna har rätt till undervisning i nationella minoritetsspråk, om skolan har en lärare med dessa kunskaper.

Modersmålsundervisning i minoritetsspråk

Modersmålsundervisning i förskoleklass och grundskola

Elever i förskoleklass eller grundskolan som använder ett annat språk än svenska i hemmet har möjlighet att få modersmålsundervisning.

Ansök om modersmålsundervisning i förskoleklass och grundskola


Modersmålsundervisning på gymnasiet

Du som har goda kunskaper i ett annat modersmål än svenska, kan ansöka om undervisning i modersmål eller minoritetsspråk. Ansökan om modersmåls­undervisning på gymnasiet sker på två olika sätt beroende på när man ansöker.

  • Vid antagningen den 22 januari - 15 februari, så väljer man att läsa modersmål i själva gymnasieansökan. Sök till gymnasieskolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster