- tierp.se
- Omsorg och stöd
- Stöd till anhöriga
Kontakta kommunen
Telefontider | Må - fr 9.00-16.00 |
---|---|
Telefon | |
E-post | |
Besök | Centralgatan 7, Tierp |
Öppet | Må - fr 7.30-16.00 |
Stöd till anhöriga
Anhörig är den som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som inte klarar av vardagen på egen hand på grund av sjukdom, ålder, beroende eller funktionsnedsättning.
Det kan vara någon som tar hand om sin demenssjuka förälder, någon som är stöd för sitt syskon med psykisk ohälsa eller en förälder som är stöd till sitt barn med en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Det gemensamma är att de stödjer och vårdar en närstående.
Många anhöriga ger dagligen och ibland dygnet runt ovärderligt stöd till en närstående. Att hjälpa och stödja en familjemedlem eller vän är ofta meningsfullt och självklart för många, men det kan också vara svårt och kännas ensamt. Det är lätt att glömma bort sig själv när man hjälper någon i en svår situation. Det är viktigt att du som anhörig också får stöd och egen tid för att orka och för att själv må bra.
Stödet är kostnadsfritt och finns till för dig som bor i kommunen. Du kan med förtroende vända dig till oss för stöd. Vi har tystnadsplikt och dokumenterar inte samtal.
Öppet hus på anhörigstöd
Kom och få information om anhörigstöd, olika stödinsatser och hur en ansökan går till. På plats kommer bland annat anhörigkonsulenter, syn- och hörselinstruktörer och avgifts- och färdtjänsthandläggare finnas. Även personal från korttidsboende för barn och unga.
Datum: torsdag den 3 oktober 2024
Tid: klockan 15–17
Plats: Gävlevägen 25 i Tierp
Varmt välkommen att träffa oss, ställa frågor och möta andra anhöriga i samma situation.
Anhörigstöd över 18 år
När livet förändras kan det kännas bra att prata med en utomstående som ser klart på situationen och kan ge andra infallsvinklar. Vi erbjuder enskilda stödsamtal när du som anhörig behöver någon att dela dina tankar eller erfarenheter med.
Stödsamtalen sker hos anhörigkonsulent eller över telefon. Vi har tystnadsplikt och samtalen dokumenteras inte.
Anhörigstöd kan ge information om vilken rätt till stöd du som anhörig har. Vi erbjuder stöd och hjälp med information om var du kan vända dig i olika frågor.
Du kan exempelvis få hjälp med att komma i kontakt med biståndshandläggare, bostadsanpassning, färdtjänst eller andra verksamheter i kommunen vid behov.
I en anhöriggrupp får du möjlighet att prata och byta erfarenheter med andra anhöriga i liknande situation. Du får råd som underlättar vardagen, information och kunskap, samtal och reflektion. Vi tar upp betydelsen av att själv må bra som anhörig och funderar över strategier i vardagen.
Det är viktigt att gruppen får vara med och bestämma innehållet, därför planerar vi träffarna tillsammans. Gruppen träffas fem gånger och består max åtta anhöriga. Kommunens anhörigkonsulent leder gruppen och om det finns önskemål bjuder vi in gästföreläsare.
Föreläsningarna kan beröra teman som hur det är att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa, funktionsnedsättning, demenssjukdom.
Just nu har vi inte några planerade föreläsningar.
Drop-in caféet: Öppet torsdagar kl. 13.00-14.00 jämna veckor.
Besöksadress: Gävlevägen 25 i Tierp.
Drop-in caféet ger dig en möjlighet att träffa andra anhöriga i liknande situation där ni kan dela erfarenheter och stötta varandra eller bara dricka en kopp kaffe. Anhörigkonsulent finns på plats för att svara på frågor och ge information.
Ingen föranmälan krävs.
Kontaktuppgifter
Telefonnummer: 0293-21 90 99
Telefontid: Måndag, tisdag och onsdag klockan 09.00–11.00
E-post: anhorigstod@tierp.se
Besöksadress: Gävlevägen 25, Tierp
Kontakt med Anhörigstöd
Vill du istället att vi kontaktar dig är du välkommen att använda kontaktformuläret.
Mer information om hur vi behandlar personuppgifter, vilka rättigheter du har och hur du kontaktar oss finns på www.tierp.se/GDPR.
Barn och unga som är anhöriga
Är du under 18 år och stöttar eller hjälper någon i din närhet?
Att vara barn och ha en förälder eller annan vuxen i sin närhet som har en sjukdom, som missbrukar, mår psykiskt dåligt eller som oväntat eller hastigt avlider kan vara jobbigt och väcka många olika tankar och känslor. Det är inte ovanligt att i så fall känna ett stort ansvar, få svårt att koncentrera sig, känna sig mindre viktig eller ensam.
Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam och det finns råd och stöd att få. Det kan vara skönt att få prata med någon utanför sin familj eller kanske möta andra i liknande situation.