Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Stipendier och utmärkelser

Varje år delar Tierps kommun ett stipendium och fyra utmärkelser till konstnärer, personer eller organisationer som på olika sätt utmärkt sig inom olika områden under året. Sista datum att nominera till 2024 års utmärkelser är 1 februari.

Utmärkelserna delas ut en gång per år och pristagarna utses av Kommunstyrelsens arbetsutskott. Prisutdelningen sker under högtidliga former vid ett tillfälle som också beslutas av arbetsutskottet.

Motiveringar till 2023 års utmärkelser

Humlepriset

Humlepriset 2023 går till Britt Pagard. Hennes samhälls- och föreningsengagemang spänner över många decennier, insatser som är svåra att finna motsvarighet till. Britt har ett gediget och stort engagemang i bevarandet av Ullfors bruk samt tillhörande verksamhet för att hålla kulturarvet levande idag i en modern tid. Britt har även varit mycket drivande för upprustning och modernisering av kyrkorna i Söderfors och Tierps kyrkby, en viktig del av orternas historiska kulturarv. Britt Pagards insatser har berikat såväl Ullfors bruk, Söderfors och Tierps kyrkby som Tierps kommun.

Årets eldsjäl

Priset går till Leon Holmström, som är en stor förebild inom hockey- och fotbollsverksamheten i Skärplinge och ett stöd för andra ledare och föräldrar. Med sitt glada humör är han tillmötesgående och är en riktig problemlösare. Han är dagligen på plats antingen vid fotbollsplanen eller i PEK-hallen och hoppar in där det behövs. Organiserar domare, dömer själv, står i kiosk, sitter i sekretariat, städar, klipper gräs, spolar is, hjälper till med träningar.

Leon Holmström visar barn och ungdomar att det finns plats inom föreningslivet även om man inte själv vill vara en aktiv utövare av idrott.

Årets kulturpris

Gérard de Roquette-Buisson tilldelas årets kulturpris. Han har under flera decennier arbetat hängivet för att vårda byggnadsminnesmärket Örbyhus slott och göra slottet med omgivningar tillgängligt för många besökare, med tonvikt på historia och kultur. Med ett stort hjärta, ett öppet sinne och med ett brinnande intresse för konst och kultur har han möjliggjort för konstnärer att ta plats, få synas och utvecklas. Detta inte minst genom sommarkonserterna med kammarmusik i slottets orangeri.

Årets miljöpris

Föreningen Vendelsjön tilldelas årets miljöpris. Föreningen har under flera år lagt ner ett idogt arbete för att bevara Vendelsjöns natur och biologiska sfär och möjliggjort för besökare att vistas i området på ett hållbart sätt. Sommartid hålls Vendelsjön öppen genom slyröjning och under vintern plogas en bana för skridskoåkning. På sjöns enda ö har ett vindskydd byggts för förbipasserande kanotister, långfärdsskridskoåkare eller andra besökare och en fiskvandringsväg har anlagts i sjöns utlopp.

Arbetsstipendiet

Musikern Daniel Östersjö tilldelas Tierps kommuns arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet på 50 000 kronor för projektet ”VART ÄR DU PÅ VÄG”. Daniel vill intervjua personer i Tierp och använda deras berättelser för att skapa nya sångtexter och tonsätta dessa till ett album. Samtalen, tillsammans med musiken, kommer släppas i en pod och sångerna kommer att ingå i en föreställning som Daniel Östersjö kommer visa runtom i kommunen.

Daniel Östersjö är frilansande musiker och bosatt i Tierps kommun och där han bland annat är aktiv i Lugnets kulturförening som bland annat anordnar det årliga evenemanget Visfäst på Lugnet. Daniel har flera års erfarenhet av tonsättning och producerande av musik. I hans senaste projekt har han tonsatt texter av bl.a. Beppe Wolgers, Kristina Lugn, Stig Dagerman och Elsie Johansson. I projektet ”VART ÄR DU PÅ VÄG” vill Daniel Östersjö utmana sin kreativitet och skriva egen poesi.

Händer som bildar ett hjärta mot en sol

Årets eldsjäl

Utmärkelsen årets eldsjäl delas ut till en ideell ledare som genom att vara en god förebild gjort betydelsefulla insatser för barn, ungdomar eller förening inom idrott-, fritid- och naturverksamhet.

Utmärkelsen består av diplom och en prissumma om 10 000 kronor.

Sista dag att nominera till 2024 års Eldsjäl var 1 februari.

Glödlampa och blomma som växer upp ur jord

Miljöpris

Miljöpriset delas ut för att uppmärksamma och stimulera kreativitet som leder till hållbar utveckling, minskad miljöpåverkan eller till en förbättrad livsmiljö. Priset kan tilldelas exempelvis engagerade föreningar, organisationer, enskilda kommuninvånare, företag, skolklasser.

Utmärkelsen består av diplom och en prissumma om 15 000 kr.

Sista dag att nominera till 2024 års Miljöpris var 1 februari.

Dansande tjej

Kulturpris

För att uppmärksamma personer och grupper som visat framstående förmåga eller gjort allmänt erkända insatser på det kulturella området delas kulturpriset ut.

Utmärkelsen består av diplom och ett konstverk med anknytning till Tierps kommun.

Sista dag att nominera till 2024 års Kulturpris var 1 februari.

Humleväxt mot grön bakgrund

Humlepriset
- Ett pris i Pekens anda

Priset avser att uppmärksamma personer som verkat i Peken, Per-Erik Karlssons anda. Priset kan ges till person som haft ett omfattande och långvarigt engagemang i föreningsliv och samhälle i Tierps kommun. Priset är en kvalitetsstämpel på personens insatser och livsgärningar.

Utmärkelsen består av diplom och en prissumma på 20 000 kr

Sista dag att nominera till 2024 års Humlepris var 1 februari.

Texten Arbetsstipendium mot en bakgrund som en ridå

Arbetsstipendium

Delas ut för att stödja och stimulera konstnärer och kulturarbetare för att under en begränsad tid arbeta med förnyelse och utveckling av sitt konstnärskap.

Sista ansökningsdag är 15 mars.