Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Stipendier och utmärkelser

Varje år delar Tierps kommun ett stipendium och fyra utmärkelser till konstnärer, personer eller organisationer som på olika sätt utmärkt sig inom olika områden under året. Sista datum att nominera till 2024 års utmärkelser är 1 februari.

Utmärkelserna delas ut en gång per år och pristagarna utses av Kommunstyrelsens arbetsutskott. Prisutdelningen sker under högtidliga former vid ett tillfälle som också beslutas av arbetsutskottet.

Motiveringar till 2024 års utmärkelser

Humlepriset

Karl-Erik Berglin tilldelas Humlepriset. Han har ett stort och långvarigt engagemang för Tierps köpings historia. Han kan hålla långa och intressanta föredrag om bygdens historia och har också gjort många stadsvandringar där han entusiastiskt och kunnigt berättat om Tierps historia. Karl-Erik är även aktiv i Tierps hembygdsgille och har stor kunskap om de gamla husen och de gamla föremålen som finns på Gammelgården i Tierp.

Årets eldsjäl

Barbro Ståhlberg tilldelas årets eldsjäl. Hon har under 50 år inspirerat 1000-tals sångare i barnsång, barnkör och kyrkokör genom att bland annat arrangerat olika konserter, luciatablåer och barnkörläger. Barbro är alltid redo att arbeta ideellt. Hon ser varje person med värme och omtanke och har fått många barn att växa och känna trygghet, hon betyder mycket för många.

Årets kulturpris

Nyckelharpans nätverk genom Esbjörn Hogmark tilldelas årets kulturpris. Genom att sprida kunskapen och kännedomen om vårt unika norduppländska instrument – nyckelharpan samt att föra den ut i världen har Nyckelharpans nätverk sett till att världen hittar till Tobo för att lära sig mer om kommunens "nationalinstrument". Nätverket har under ledning av Esbjörn Hogmark arbetat för att nyckelharpan, som immateriellt kulturarv, uppmärksammats och registrerats på Unesco:s världsarvslista i kategorin Goda Metodiska Exempel.

Årets miljöpris

Tierps Matcentral tilldelas årets miljöpris. Tierps matcentral är en ideell förening bestående av Borgenkyrkan, Svenska Kyrkan och Tierps Kretsloppsservice. Föreningen samlar in överbliven mat i de lokala butikerna Coop, Hemköp och ICA och delar ut matkassar till behövande. Förra året delades det ut drygt 1500 kassar och samtidigt minskade matsvinnet med ca 12 ton!

Arbetsstipendiet

Koreografen, dansaren och performance-konstnären Susanna Åkerlund, alias SU-EN, tilldelas Tierps kommuns arbetsstipendium för konstnärlig verksamhet på 50.000 kr för projektet ”Dåtid-Nutid-Alltid”. I samarbete med Hållnäs hembygdsförening vill hon välja ut ett antal föremål från deras samlingar som ska fungera som utgångspunkt för konstnärliga tolkningar av Hållnäs historia och ge föremålen nytt liv och ny mening. Arbetet ska utmynna i ett publikt evenemang på Hållnäs hembygdsgård under ”På tur i Hållnäs” i augusti 2025, samt i en utställning i Tierps konsthall under hösten 2025 där bland annat barn och unga kan delta i form av workshops. Hennes vision är att skapa små mirakel i vardagen, genom möten med människor, mellan människor och natur, och mellan människa och föremål.

SU-EN har en lång och bred erfarenhet och har arbetat med många olika typer av platser, orter och kontexter, även internationellt. Hon är intresserad av att placera sin konst i människors liv snarare än på institutioner och har en lång konstnärlig relation till Hållnäshalvön och Tierps kommun. Redan 1996 genomfördes det första projektet och sedan dess har hon gjort flera verk med utgångspunkt i Hållnäs och Tierp. SU‑EN är bosatt i Almunge i nordöstra Uppland, där hon också har sin studio.

Händer som bildar ett hjärta mot en sol

Årets eldsjäl

Utmärkelsen årets eldsjäl delas ut till en ideell ledare som genom att vara en god förebild gjort betydelsefulla insatser för barn, ungdomar eller förening inom idrott-, fritid- och naturverksamhet.

Utmärkelsen består av diplom och en prissumma om 10 000 kronor.

Sista dag att nominera till 2024 års Eldsjäl var 1 februari.

Glödlampa och blomma som växer upp ur jord

Miljöpris

Miljöpriset delas ut för att uppmärksamma och stimulera kreativitet som leder till hållbar utveckling, minskad miljöpåverkan eller till en förbättrad livsmiljö. Priset kan tilldelas exempelvis engagerade föreningar, organisationer, enskilda kommuninvånare, företag, skolklasser.

Utmärkelsen består av diplom och en prissumma om 15 000 kr.

Sista dag att nominera till 2024 års Miljöpris var 1 februari.

Dansande tjej

Kulturpris

För att uppmärksamma personer och grupper som visat framstående förmåga eller gjort allmänt erkända insatser på det kulturella området delas kulturpriset ut.

Utmärkelsen består av diplom och ett konstverk med anknytning till Tierps kommun.

Sista dag att nominera till 2024 års Kulturpris var 1 februari.

Humleväxt mot grön bakgrund

Humlepriset
- Ett pris i Pekens anda

Priset avser att uppmärksamma personer som verkat i Peken, Per-Erik Karlssons anda. Priset kan ges till person som haft ett omfattande och långvarigt engagemang i föreningsliv och samhälle i Tierps kommun. Priset är en kvalitetsstämpel på personens insatser och livsgärningar.

Utmärkelsen består av diplom och en prissumma på 20 000 kr

Sista dag att nominera till 2024 års Humlepris var 1 februari.

Texten Arbetsstipendium mot en bakgrund som en ridå

Arbetsstipendium

Delas ut för att stödja och stimulera konstnärer och kulturarbetare för att under en begränsad tid arbeta med förnyelse och utveckling av sitt konstnärskap.

Sista ansökningsdag är 15 mars.