• - KF i korthet den 23 april 2024

  • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

  • - Information om Centralskolan

  • - Tierps kommun har länets nöjdaste kunder

  • - Strejk avblåst i kommunala verksamheter

  • - Höga flöden i vattendrag

  • - Tierps kommuns ekonomiska resultat 2023

  • - Underhållsarbete på dammluckor i Karlholm

  • - Ansök om bygglov inför sommarprojekten

  • - Trygghetsvandring i Örbyhus

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Stålfasad gör Möbeln till ett tåligt kulturhus

Möbelns förändring till Kulturhuset Möbeln har från inledningen av 2019 börjat märkas tydligare på utsidan.

På järnvägssidan reser sig stommen till det som ska bli entréhall och rymma några och delvis nya funktioner. Mot Grevegatan pågår utbyggnad av boulehallen. Bit för bit blir fasaden av med sin gamla beklädnad och ersätts med ny stålfasad.

Från grått till rost

Valet av ny fasadbeklädnad landade slutligen på cortenstål, som kontrast till de ytor som har kvar ursprungligt tegel. Corten är tekniskt sett solitt och nästan rent stål, som bara är aningen legerat (blandat med metaller eller andra material med metalliska egenskaper). Cortenstålets yta får genom påverkan av väder och vind genom oxidering en skyddande patinering.

Patineringen får den stålgråa ytan att gradvis övergå först till rödaktigt brunt och med tiden till en allt mörkare färgton. Förändringen går olika fort, mycket beroende på den omgivande luftens kvalitet, svavel- och fukthalter. Resultatet blir med tiden en naturligt åldrad yta som är rostskyddad i betydelsen skyddad av rost men som inte rostar sönder. Det gör ytan underhållsfri och med mycket lång livslängd.

Mönster med variation

Stålplåtarna till Möbelns nya ytterrock är tillverkade i ett halvdussin varianter sett till längd och bredd. De monteras i ett mönster som därmed också varierar. Arkitekten bakom fasadutformningen har tänkt att omväxlande breda och smala plåtar ska ge ett mönsterspel rikt på kontraster. Mönsterspelet på fasaden ska dessutom visa att Möbeln rymmer olika saker invändigt och kommer att se olika ut sektion för sektion.

Sportbyggnaden Centralhallen tvärs över gatan, med sin fasad av olika stora rutor i vitt och nyanser av grått ger ytterligare en kontrastverkan i närmiljön.

Passar tuffa miljöer

Cortenstålets egenskaper gör att det passar för tuffa miljöer. Att ytan åldras naturligt har gjort materialet populärt vid utformning av fasader, till offentliga konst, skorstenar och andra byggelement i industrier med mera, där arkitekter vill göra raka motsatsen till att försöka dölja något.

Corten kallas ibland på svenska för rosttrögt stål och namnet är en förkortad sammansättning av engelskans corrosion resistance (motståndskraft mot korrosion) och tensile strength (hög draghållfasthet). Corten kan svetsas, cortenplåtar kan göras relativt tunna, de klarar att böjas och vikas utan att spricka.

FAKTA

Totalt täcks ungefär 1 200 kvadratmeter av Möbelns fasad av cortenstål.

Fasadplåtarna till Möbeln är ungefär 1,5 millimeter tjocka. De monteras med skruvar och en tätningsremsa. Några av de största plåtarna kan upplevas tunga att hantera. Som hjälp och för bästa precision och arbetsmiljö lyfts de på plats med sugklocka. Plåtarna levereras i ett halvdussin varianter sett till längd och bredd.