• - KF i korthet den 11 juni 2024

  • - Tierps kommun bjuds in till FN i New York

  • - Tierps kommun välkomnar nya svenskar

  • - Ny förskola och ombyggnation av Örbyhus skola

  • - Samarbete för fler bostäder

  • - Parkeringövervakning vid Trollsjön

  • - Så nöjda är företagarna med företagsklimatet

  • - KF i korthet den 23 april 2024

  • - Eldning av trädgårdsavfall och majbrasa

  • - Information om Centralskolan

Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

NYHET Fritid, kultur och friluftsliv

Stråkelever gör musikresa till Irland

En stor grupp stråkelever från Tierps Kulturskola gör under sportlovet 2019 en musikresa till Galway på Irland.

Målet är skolan Coole Music i musik- och kulturstaden Galway. Resan har sin grund i att tierpslärarna och stråkpedagogerna Mari-Ann K Wikström och Camilla Martinsson sedan många år har goda kontakter med skolans rektor Katharina Baker.

Festivalkonsert

Med på resan är en grupp musikelever med pedagog från Enköping och flera av de unga musikanternas föräldrar, totalt reser närmare 50 personer. De kommer att bo omväxlande hos värdfamiljer, på pensionat och på en lägergård för att få ut maximalt både av gemensamma repetitioner med den irländska musikskolan och av Irland som resmål. Både musik, irländsk dans och gamla slott står på programmet.

Höjdpunkten blir ett framträdande vid Mother Tounge Festival tillsammans med de nyvunna irländska kamraternas orkestrar.

– Totalt kommer omkring 70 barn och ungdomar att spela tillsammans, säger Mari-Ann K Wikström.

Inför festivalkonserten har de svenska grupperna Silverstar Orkester från Tierp och Stjärnstråket från Enköping fått det gemensamma och internationellt gångbara namnet Star Strings Sweden.

Bra musikmetod

Inför avresan talar Mari-Ann K Wikström och Camilla Martinsson entusiastiskt om sin kollega Katharina Baker. Hon är ursprungligen från Tyskland, var under många år musikstudent och musiklärare i Sverige och driver nu egen musikskola på Irland. Katharina Baker beskrivs som musikalisk motor, föredömlig pedagog och god kompositör. Pedagogernas första möte var för 5-6 år sedan vid en stråklärarkonferens. Därefter har de stött på varandra upprepade gånger och Katharina Baker har fortsatt att inspirera.

– För tre år sedan träffades vi i Ljubljana. Jag köpte hennes material med egna kompositioner som många hyllar för att de är så bra, säger Mari-Ann K Wikström.

– Det är rolig och vacker musik som passar många, fyller Camilla Martinsson på.

Sedan dess har de båda övat sina grupper i Tierp och Enköping, konserterat tillsammans och hållit liv i en gemensam dröm om att göra en musikresa till Irland.

Egen finansiering

Under fyra sportlovsdagar 2019 blir drömmen verklighet. Inte bara tack vare goda kontakter utan även genom stort engagemang från eleverna och deras familjer för att ordna finansiering. En del kostnader täcks av sponsring, stipendier från Tierps och Enköpings kommuner och bidrag från RUM – riksorganisationen unga musikanter. En stor slant har eleverna jobbat ihop genom att sälja blommor, choklad med mera.

– På sju veckor fick de ihop ungefär 30 000 kronor, säger Mari-Ann K Wikström.

Musik och mat i Galway

Galway ligger på västkusten, är med omkring 80 000 invånare Irlands fjärde folkrikaste stad och brukar beskrivas som landets kulturella hjärta. Som centrum för traditionell musik och teater är scenkulturen central. Men även bildkonst (årlig konstfestival) och kreativ matkultur ger Galway internationell uppmärksamhet (runt år 2019 en krog med Michelinstjärna och ytterligare ett 20-tal omnämnda i Michelinguiden).