Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Elda avfall och ris

Att elda mindre mängder trädgårdsavfall som till exempel ris och kvistar är tillåtet, förutsatt att röken inte orsakar störningar och obehag för omgivningen. Annat avfall är strikt förbjudet att elda, både för företag och privatpersoner.

När det inte är extremt torrt, kraftig vind eller eldningsförbud, kan du alltså elda ditt trädgårdsavfall. Viktigt är att välja eldplatsen med omsorg samt vetskapen om att eldning alltid sker på egen risk och det är du som eldar som har ansvaret.

Tänk på:

  • Röken kan innehålla ämnen som är skadliga för miljö och hälsa, speciellt om förbränningen inte är optimal.
  • Även då röken inte innehåller skadliga ämnen kan den fortfarande vara störande för omgivningen.
  • Öppen förbränning är ett väldigt slöseri med energi eftersom energin i materialet inte tas tillvara.

Annan hantering av avfall

Lämnas avfallet på en återvinningscentrallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster används det till energiproduktion i en förbränningsanläggning med effektiv utsläppsrening. Det är gratis för privatpersoner och det brännbara materialet kommer då till användning som bränsle.

Valborgsmässoeldar

Högarna med ris, kvistar och löv utgör perfekta boplatser för igelkottar, harpaltar och småfåglar. Igelkottar är långsamma och nattaktiva djur som gärna söker sig ner i hålor för att gömma sig.

För att undvika att djur kommer till skada ska kasen sökas igenom innan den tänds. Ett annat tips är att flytta rishögen en bit bort, gärna samma dag som eldningen, eller åtminstone dagen innan. Är majbrasan stor går det att använda en planka som hävstång för att lyfta upp kasen.

Valborgsmässoeldar handläggs av polismyndigheten och tillstånd från polisen kan krävas för att anordna valborgsmässofirande. Ansökan kan göras på polisens hemsida, tillstånd ordningslagenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid osäkerhet om tillstånd krävs, rådgör alltid med polismyndigheten, telefon 114 14.

Eldningsförbud

Direkt när snön har försvunnit på våren och det torra fjolårsgräset kommit fram är risken för gräsbrand stor. För att vara säker på att eldningsförbud inte råder finns mer information att hitta på Uppsala brandförsvars hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.