Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Han som älskade livet

Han som älskade livet, 2023 av Tina Frausin (detalj). Foto: Louise Magnusson.

Han som älskade livet, 2023 av Tina Frausin (detalj). Foto: Louise Magnusson.

Konstnär: Tina Frausin
Placering: Förskolan Linnéan, Skärplinge

Material: Tuftad ull, trä, broderad återbrukstextil och ljudabsorbenter med tryck.

Beställare: TKAB

Om gestaltningen: I den konstnärliga gestaltningen Han som älskade livet har konstnären Tina Frausin vävt in naturen i förskolans rum genom pastischer* av tre olika verk av den nederländske konstnären Vincent van Gogh (1853—1890). Han var en postimpressionistisk konstnär och hör till de mest kända och inflytelserika personerna i den västerländska konstens historia.

I förskolans matsal finns konsten i taket och på en vägg. Ett tryck på runda ljudabsorbenter visar utsnitt med blå virvlar från målningen Stjärnenatt. Men här är stjärnorna ersatta med tuftade, gula och orangea solrosor. Van Gogh älskade solrosor och gjorde många målningar föreställande solrosor som är välkända. Här blir blommorna som små solar som öppnar sig ned mot matborden. På kortväggen finns en tuftad gobeläng av ull med en måne.

Mitt emot förskolans Sagohörna är väggen målad för hand efter en förlaga av ett verk i en serie med målningar av olivträd som Vincent van Gogh målade kring 1889. Originalet hänger på Museum of Modern Art i New York. Trädkronor och gräs består av tuftad ull och placeringen gör att man får lov att känna på konsten. Mellan trädkronorna sitter sångfåglar på trädstubbar som sticker ut från väggen, tillverkade av textilt återbruk.

Mellan solrosorna i Sagohörnan sitter två korpar i textil på varsin stubbe. De är gjorda med inspiration från målningen Vetefält med kråkor där en samling kråkor flyger över de gula fälten. I Sagohörnan kan du hitta boken ”Porträtt av en konstnär - Vincent van Gogh” av Lucy Brownridge med illustrationer av Edith Carron. Genom att läsa i boken och titta på konsten i rummet kan gestaltningen kopplas samman med konsthistorien och kanske får vi lära oss något av Vincent och hans sätt att se på världen och livet.

*En pastisch är ett konstverk som i stil eller utförande är tydligt inspirerat av en äldre stil eller ett specifikt äldre konstverk. En pastisch kan också låna detaljer från olika konstverk och ställa samman dem på ett nytt sätt, som här på Förskolan Linnéan.

Hemsida: www.tinafrausin.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillgänglighet: Konstverken är placerade inomhus och tillåtelse från personalen krävs för att få besöka förskolan.