- tierp.se
- Bo, trafik och miljö
- Trafik
- Belysning
Kontakta kommunen
Telefontider | Må - fr 9.00-16.00 |
---|---|
Telefon | |
E-post | |
Besök | Centralgatan 7, Tierp |
Öppet | Må - fr 7.30-16.00 |
Belysning
Belysningens främsta syfte är trafiksäkerhet, men även att öka tillgänglighet, trygghet och skapa behagliga miljöer.
Beslut om ny gatubelysningsplan
I november 2023 fattade kommunfullmäktige beslut om ny gatubelysningsplan. Den syftar till att göra det tydligt var det ska lysa och varför, samt säkra en likabehandling i hela kommunen.
Enligt den nya belysningsplanen faller ett antal lyktstolpar utanför kriterierna, men det innebär inte att alla stolpar kommer tas ner.
Vilka stolpar som tas ner prövas kontinuerligt.
I dagsläget finns cirka 60-100 stolpar som efter besiktining kommer att behöva monteras ner då de är i för dåligt skick för att stå kvar, till exempel på grund av rötskador.
De som bor i ett område där lyktstolpar kommer att tas ned meddelas via brev.
Vattenfall services AB är ansvariga för gatubelysningen både i och utanför tätort där kommunen ansvarar för gator, vägar, gång- och cykelvägar. Kommunen ställer krav på Vattenfall var och hur man ska belysa.
På gator och vägar där kommunen inte är väghållare är det Trafikverket eller enskilda vägföreningar som ansvarar för belysningen.
Drift och underhåll av gatubelysning
- Både drift och underhåll samordnas
- Driftsäkerheten ska vara hög
- Enstaka gatulampor som slocknat har lägre prioritet och åtgärdas när flera enstaka lampor kan lagas samtidigt eller i samband med annat underhåll
- Rondering sker under mars och oktober varje år
Frågor och svar
Varför har kommunen beslutat om en ny belysningsplan?
Den nya belysningsplanen syftar till att förbättra effektiviteten, med fokus på miljö, likabehandling och kostnadseffektivitet. Nya EU-direktiv kräver dessutom att belysningsnätet uppfyller moderna tekniska standarder, inklusive separat elmätning för belysningsgrupper.
Vad avgör om ett område får behålla sin belysning?
Kommunen har ansvar för belysningen på kommunala vägar och strävar efter likabehandling, men tar hänsyn till specifika behov, exempelvis trafiksäkerhet och allmänintresse. I vissa fall görs undantag i områden där trafiksäkerheten bedöms som kritisk, exempelvis vid bron över till Söderfors och korsningen in mot Karlholms bruk.
Vilka kriterier används för att bestämma var och hur belysning ska installeras?
Kriterierna baseras på trafiksäkerhet enligt Trafikverkets kriterier samt energieffektivitet och tillgänglighet.
Vad är tidslinjen för genomförandet av den nya belysningsplanen?
Planen träder i kraft 2024 med kontinuerlig uppföljning varje år. Områden som berörs i närtid informeras via brev.
Varför tas viss belysning bort?
Viss belysning tas bort för att fokusera på de områden där behovet av belysning är störst eller där belysningsanläggningen har nått sin tekniska livslängd och inte längre fungerar som den ska. I vissa fall tas belysning ned i samband med att elnätet vädersäkras, exempelvis när luftburna elkablar grävs ner. Exempel på detta finns i Eskesta och Tegelsmora.
Kan invånare behålla eller ta över gatubelysning?
Ja, det finns möjlighet att ta över driften av belysningsstolpar om de står på privat mark. Om stolpen ägs av kommunen, kan den överlåtas till markägaren mot en ersättning på 2 500 kronor per stolpe, under förutsättning att stolpen har besiktigats. Om stolpen står längs en statlig väg behöver markägaren vara medveten om det ansvar som följer enligt Trafikverkets riktlinjer. Om stolpen ägs av en annan aktör, som Vattenfall, kan överlåtelse inte ske.
Vad händer om jag känner mig otrygg i mitt område efter belysningsförändringarna?
Kommunen har tecknat ett medborgarlöfte med lokalpolisen för att öka tryggheten, förebygga brott och öka medborgarnas delaktighet. Kommunen uppmanar därför att medborgare lämnar synpunkter på platser som upplevs otrygga för att eventuella förbättringar ska kunna göras.
Hur hanteras belysning i historiska områden och på landsbygden?
Historiska områden och landsbygdsområden beaktas särskilt. Kommunen har dock inte rätt att installera eller drifta belysning på privat mark utan servitut eller nyttjanderättsavtal (rätten att använda någon annans mark för ett specifikt ändamål). På landsbygden är belysning ibland placerad på privat mark utan sådana avtal, vilket innebär att markägarens rätt går före kommunens planer.
Finns det juridiska och tekniska krav som påverkar belysningsplanen?
Ja, det finns både juridiska och tekniska krav som påverkar belysningsplanen. Till exempel krävs separata elmätare för belysningsgrupper för att visa faktisk förbrukning, vilket innebär investeringar i belysningsnätet. På landsbygden står belysningsstolpar ofta på privat mark där kommunen saknar servitut eller nyttjanderättsavtal, vilket begränsar kommunens möjlighet att ändra eller ta bort belysning utan markägarens medgivande. En annan viktig faktor är Trafikverkets riktlinjer för vägars och gators utformning (VGU), som gäller för statliga vägar på landsbygden.
Kontakta Medborgarservice
För frågor, kontakta Medborgarservice.
Felanmäl gatubelysning
Upptäcker du något fel med kommunens gatubelysning går det bra att felanmäla det till oss.
Enstaka ljuspunkt åtgärdas vid nästkommande rondering som sker två gånger per år (mars och oktober) på grund av kostnadsbesparing.