Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Djur

Länsstyrelsen ansvarar för länets djurskyddsfrågor. Har du frågor om djurskydd, stallbyggnader eller känner till djur som far illa, kontakta Länsstyrelsen i Uppsala län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När djur skapar olägenhet

  • Om du hyr din bostad och har problem med skadedjur ska du kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. De är skyldiga att åtgärda problemet.
  • Äger du en fastighet som har problem med skadedjur är det du som ansvarar för åtgärd. Kontakta eventuellt försäkringsbolag och anlita ett skadedjursbolag om det behövs.

Blir du störd av dina grannars husdjur ska du i första hand prata med djurägaren. Kvarstår problemet kan du kontakta Medborgarservice.

E-post: medborgarservice@tierp.se
Telefon: 0293-21 80 88

Länsstyrelsen ansvarar för djurskydd och djurhållning. De granskar djurstallar och anläggningar avsedda för djurhållning.

Misstänker du att djur far illa, kontakta Länsstyrelsen i Uppsala län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När djur kräver tillstånd

Olika typer av djurhållning kan kräva att du först behöver söka tillstånd.

För att hålla nötkreatur, häst, get, får, gris och orm inom detaljplan kräver det tillstånd från kommunen. Om du inte äger fastigheten måste du först fråga fastighetsägaren.

Samma krav finns för pälsdjur och fjäderfä, som inte är sällskapsdjur. Kontakta Medborgarservice.

Länsstyrelsen handlägger tillstånd enligt djurskyddslagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för den som yrkesmässigt eller i större omfattning har, föder upp, upplåter, säljer eller tar emot sällskapsdjur för förvaring eller utfodring, till exempel zoobutiker, smådjurspensionat och ridskoleverksamhet.

Du som håller djur på land eller hanterar avels­material ska registrera anläggningen där djuren eller avels­materialen hålls. Om du har hästar ska du också registrera hästarna som finns på anläggningen. Syftet med registreringen är att vi ska kunna spåra djuren om det blir ett sjukdomsutbrott.

Du ska registrera anläggningen innan du tar dit djur. Om du redan håller djur men inte har registrerat anläggningen så ska du registrera den så snart som möjligt. Kravet gäller inte sällskapsdjur i privata hem som hålls utan kommersiellt syfte.

Registrera djur och anläggning hos jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att hålla orm inom detaljplanelagt område krävs tillstånd av kommunen. I tillståndsprövningen tas i beaktande om utformningen av terrarium och omgivande utrymmen anses vara lämpliga för att förhindra att ormen lämnar sin boplats.

I ansökningsblanketten finns viktig information om ormhållning som noga ska läsas innan blanketten skickas till kommunen.

Ansökan om tillstånd för att hålla orm inom detaljplanelagt område Pdf, 474 kB, öppnas i nytt fönster.